zondag 6 oktober 2013

WK Antwerpen - Toestelfinales 2

6/10/2013
Op de laatste dag van het wereldkampioenschap komen de mannen tegen elkaar uit op sprong, brug en rek. De beste acht vrouwen op balk en grond strijden om de wereldtitel aan die toestellen!
De sprong is de eerste finale, waar de mannen het beste van zichzelf geven. Thomas Kristian (GBR) turnt zichzelf met een Yurchenko dubbele hoeksalto en overslag dubbel salto naar de bronzen medaille. De Amerikaan Legendre Steven doet met 15,249 net beter. Als laatste is Yang Hak Seon (KOR) aan de beurt. Hij overtreft de score van de Amerikaan en mag zo de gouden medaille in ontvangst nemen (15,533).
Het is de Russische Aliya Mustafina die de balkfinale bij de vrouwen mag openen.  Ze turnt een voorbeeldoefening qua elegantie en zet met een score van 14,900 de toon. Deze levert haar uiteindelijk de titel van wereldkampioene op. Biles (USA) turnt een goede oefening maar ontbreekt stabiliteit. Ze deelt voorlopig de 4de plaats met de Chinese Chunsong Shang. De Amerikaanse dient echter klacht in tegen haar uitgangswaarde, dewelke wordt verhoogt. De gecorrigeerde score van 14,333 levert Biles uiteindelijk een bronzen medaille op. Haar landgenote Kyla Ross turnt een erg strakke oefening met mooie lijnen. Met 14,833 punten eindigt ze op een tweede plaats.  De favoriete, Iordache Larisa Andreea (ROM), is als voorlaatste aan de beurt. Ze begint goed, maar valt bij flik - schroefsalto rugwaarts. Hierdoor verliest ze dan ook haar kans op een medaille.
Lin Chaopan (CHN) mag als eerste turnen aan de herenbrug. Hij turnt een zeer goede oefening en krijgt van de jury 15,666 punten. Daarna is de regerend wereldkampioen allround aan de beurt. Uchimura Kohei (JPN) brengt een oefening met hoge moeilijkheid en slaagt er ook in om deze goed uit te voeren. Hij evenaart de score van de Chinees, met een ex aequo op de eerste plaats. De Amerikaan Orozco John kan een mooie oefening neerzetten. Hij neemt de bronzen medaille mee naar huis.
De vrouwen eindigen dit Wereldkampioenschap aan de grond. De Italiaanse Vanessa Ferrari mag de spits afbijten. Ze laat een mooie oefening zien die haar 14,633 punten oplevert en een zilveren medaille. Het is Simone Biles (USA) die met haar nieuw element (een dubbel gestrekte salto rugwaarts met halve schroef tijdens de tweede salto) over de score van Ferrari gaat en het goud in ontvangst neemt. RoemeniĆ« neemt met Larisa Andreea Iordache de bronzen plak mee naar huis.
Samuel Mikulak (USA) start de rekfinale bij de mannen. Met een score van 15.566 komt hij net te kort voor een medaille. De Japanner Kohei Uchimura laat een mooie oefening zien en neemt aan dit toestel de derde plaats in (15,633). De sfeer in het sportpaleis zit al de hele dag goed, maar wanneer Epke Zonderland (NED) klaar staat voor zijn oefening, gaat het publiek helemaal uit zijn dak. Hij turnt een spectaculaire oefening met twee combinaties van twee vluchtelementen. De decibelmeter gaat zelfs even in het rood wanneer de punten van Zonderland op het scherm verschijnen, 16,000 punten geeft hem de eerste plaats. De Olympisch kampioen aan dit toestel, zet nu ook de wereldtitel op zijn naam. Fabian Hambuechen (GER) laat een oefening zien met weinig fouten. Met een lagere moeilijkheid dan de Nederlander, evenaart hij de score van Zonderland net niet. Hij krijgt van de jury 15,933 punten en eindigt op een verdiende tweede plaats.

Het Wereldkampioenschap turnen zit erop. Wij hebben er alvast van genoten en willen alle toeschouwers, medewerkers en delegaties bedanken voor een fantastische week in Antwerpen. Volgend jaar verhuist het WK naar Nanning (CHN).

foto: Thomas Schreyer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten