zaterdag 5 oktober 2013

WK Antwerpen - Toestelfinales 1 AGH

Shirai, Kamayema en Zanetti toestelkampioenen

05/10/2013

Op de eerste dag van de toestelfinales komen de beste acht mannen tegen elkaar uit op vloer, paard met bogen en ringen. 
Mannen Grond: Kenzo Shirai schroeft zichzelf naar de wereldtitel
De grondfinale bij de mannen begon en eindigde met een Japanner. Als eerste kwam Kohei Uchimura aan de beurt: hij zette met enorm beheerste schroeven een prachtige oefening neer. Geen enkele keer liet hij zich betrappen op een landingsfout. 15,500 was de eerste te kloppen score. De kersverse allround wereldkampioen deed hiermee lichtjes beter dan eerder deze week.
Die score bleef staan tot de Amerikaan Jacob Dalton (USA) aan de beurt kwam met een schitterend Penev-element en een dubbele gestrekte twistsalto. Hij werkte zijn oefening proper af en ging met 15,600 over Uchimura. Dalton werd hiermee beloond voor zijn erg explosieve maar gecontroleerde tumblingreeksen.
Als laatste mocht de nieuwe wereldster zijn oefenig turnen aan de vloer: Kenzo Shirai. De debuterende Japanner liet al een ongelooflijke oefening zien in de kwalificaties met erg veel schroeven. Hij draait maar liefst 22,5 keer rond zijn lengteas in zijn grondoefening! Het filmpje van zijn kwalificatie werd ondertussen al honderdduizenden keren bekeken. Ook in de finale liet hij zijn buitengewone oefening zien. Met 16,000 punten overklaste hij de andere atleten.
Daniel Purvis (GBR) kwam nog goed in de buurt met zijn elegant werk en kreeg 15,400, net niet genoeg voor het podium. Diego Hypolito (BRA) en Steve Legendre (USA) eindigden beiden op de vijfde plaats met een score van 15,366.
Top 3:
1. K. Shirak (JPN) 16.000
2. J. Dalton (USA) 15.600
3. K. Uchimura (JPN) 15.500

Mannen paard met bogen: Kamayema verrast
De finale aan het paard met bogen miste enkele favorieten, maar was daarom niet minder spannend. De regerend wereld- en Olympisch kampioen Kristian Berki (HUN) ging van zijn paard tijdens de kwalificaties, ook thuisturner Donna-Donny Truyens haalde de finale niet door een grote fout bij zijn afsprong.
Al van bij de eerste oefening is het duidelijk dat dit een finale van hoog niveau wordt. Hongtao Zhang(CHN) heeft een enorm palmares en laat ook nu de perfecte lichaamslijn zien. 15,600 is de eerste te kloppen score.
De Italiaan Alberto Busnari heeft het enige G-element uit de FIG-code sinds vorig jaar op zijn naam staan: daarbij gaat hij tijdens zijn oefening naar handstand, wandelt hij over het paard en daalt vervolgens terug af naar thomas kreitsen. Hij toont tijdens zijn oefening drie variaties van dit element, wat zijn moeilijkheid de hoogte in jaagt. Helaas is het allemaal niet erg vlot. Het levert hem ook 15,600 punten op en dezelfde plaats als de Chinees Zhang.
Het jonge talent uit Groot-Brittanië, Max Whitlock, behaalde vorig jaar de bronzen medaille aan het paard met bogen. In deze finale liet hij een ongelooflijke upgrade van zijn oefening zien: hij combineert drie russenwenden met kreitsen op één boog. Even later haperde hij met zijn spindle-element op de kop van het paard. Dat brengt hem met 15,633 naar de tweede plaats.
Kohei Kamayema (JPN) is eerder onbekend in het internationale circuit, maar pakte uit met een erg zuivere oefening. Daarbij combineerde hij een hoge moeilijkheid met een goede uitvoering, wat in gymnastiek meestal de beste totaalscore oplevert:  met 15,833 punten gaat niemand hem nog voorbij.
Ook de Mexicaan Daniel Corral Barron kan met zijn oefening de Japanner niet overtreffen. Hij eindigt samen met Max Whitlock tweede in deze finale.
Top 3:
1. K. Kamayema (JPN) 15.833
2. M. Whitlock (GBR) 15.633
2. D. Corral Barron (MEX) 15.633

Mannen ringen: Nabarrete Zanetti met de eerste Braziliaanse medaille
De gekwalificeerde mannen voor de ringenfinale bevinden zich op een zakdoek, met slechts 0,4 punten tussen de eerste en de laatste gymnast. Met een grote fout in de afsprong, maken noorderbuur Yuri Van Gelder en de Fransman Danny Pinheiro Rogrigues geen kans meer op een podiumplaats.
De andere Fransman, Samir Ait Said, zette de eerste te kloppen score neer: 15,533. Aleksandr Balandin(RUS) ging hier onmiddellijk over. De Rus opende sterk met één van zijn eigen elementen: vanuit hang heft hij met gestrekte armen en een gestrekt lichaam naar omgekeerd kruis. Later deed hij dat nog eens, maar dan tot plank. De jury beloonde dit straffe werk met 15,733 punten.
De derde gymnast is regerend Olympisch kampioen aan de ringen. Arthur Nabarrete Zanetti (BRAlijkt in het echt precies een perfecte slomo van zichzelf, zoals op tv. Hij voert de bewegingen en houdingen erg traag en nauwkeurig uit. In zijn oefening lijkt alles zo gemakkelijk. Het is alsof hij er elke dag mee opstaat. 15,800 is een enorm hoge score en de eerste plaats dan ook meer dan waard.
Brandon Wynn (USA) kwam nog erg uitdagend uit de hoek. De Amerikaan bracht dan ook een topoefening. Achteraf vocht hij zijn moeilijkheidsscore bij de jury aan, maar die gaf niet toe. Een derde plaats bleef zijn deel met 15,666 punten.
Top 3:
1. A. Zanetti (BRA) 15.800
2. A. Balandin (RUS) 15.733
3. B. Wynn (USA) 15.666

Geen opmerkingen:

Een reactie posten